Shutterstock 2012170184


כאשר מתגרשים בטוב, ולרוב זה קורה בגישור גירושין, ההחלטות על ניהול חיי המשפחה ממשיכות להתקבל ביחד, בהסכמה הדדית, ובעזרת המגשר.
אז אילו אופציות עומדות בפנינו? כולנו מכירים את נושא המשמורת השכיחה.
בעבר, האמא היתה מקבלת משמורת באופן אוטומטי. עם השנים, התהפכה המגמה ואחריות הורית משותפת הופכת להיות שכיחה יותר ויותר.

כולנו גם מכירים את נושא האחריות ההורית המשותפת - בה ההורים מתחלקים באופן שווה, גם בזמני השהות עם הילדים, אבל גם בכל המטלות, החובות והזכויות שבגידול שלהם. באחריות הורית משותפת, שני ההורים אחראים במידה שווה לגידול הילדים, והחלוקה ביניהם מתבצעת בהסכמה מלאה כמובן. הילדים עוברים מבית לבית באופן שוויוני, וההורים נושאים ביחד בנטל ובאושר גידול הילדים.

בשנים האחרונות נוספה לנו גם שיטת הנסטינג, או בתרגום מילולי לעברית שיטת הקן או הקינון. שיטת הנסטיג גירושין כמו דברים רבים נוספים, נחתה אצלנו מארצות הברית, כאשר הרעיון שעומד מאחוריה הוא קודם כל: יציבות לילדים. די לנסיעות בין ההורים, די לנדודים. הילדים והבית המשפחתי הם האדמה היציבה.

ואני אסביר:
בשיטת הקינון (כן, פשוט המרתי את זה לעברית וזהו), הילדים נשארים בבית המשפחה. הם לא צריכים לעבור מהורה להורה, לא צריכים להתרגל לבתים חדשים, חברים חדשים, והרגלים חדשים.
הם נשארים בבית, במיטה המוכרת, בסביבה הידועה. הם לא מחליפים דירה, מקום מגורים, בתי ספר וגנים או חברים.
מי שמשנה את המיקום שלו הוא ההורים. כלומר: במהלך חלק מהשבוע אחד ההורים נשאר עם הילדים בבית, ובמהלך חלק אחר של השבוע ההורה השני נשאר עם הילדים בבית.

בואו לא נשכח, שהילדים לא החליטו להתגרש.
ההורים החליטו להתגרש, ולכן שיטת הנסטינג בעצם משאירה את הילדים במקום הטבעי שלהם ומאפשרת להורים את החופש שלהם. התחלופה בין ההורים יכולה להתבצע כל יום, לפי חצאי שבוע, אחת ליומיים, או בכל דרך שנראית מתאימה לכל אחת מהמשפחות.

על פניו- אידיאלי, נכון? השארנו את הילדים במקום יציב, ואנחנו, ההורים, נזוז ממקום למקום ונחוג סביב הבית, שהוא המרכז.
אז בואו נדבר על זה קצת, ונפרוט את עניין הנסטינג לפרוטות, נבדוק את היתרונות והחסרונות של השיטה, ואעלה נקודות שיתנו לך את האופציה לחשוב ולבדוק עם עצמך- האם השיטה מתאימה למשפחה שלך?

בואו נדבר על כסף- דירות להורים

בשיטת הנסטינג, כל אחד מההורים חי במקום משלו, ומבלה בבית עם הילדים חלק מהזמן. זה לא חייב להיות חלק שווה מהזמן כמובן. ניתן בהחלט להחליט שהורה אחד מבלה עם הילדים 4 ימים בשבוע ואחד 3 ימים בשבוע. זאת החלטה של כל משפחה, שמתקבלת בין ההורים בהסכמה בתהליך גישור הגירושין.

מה שכן צריך להביא בחשבון זה גם את הפן הכלכלי של אחזקת דירות לכל אחד מההורים, וגם את הפן הרגשי והחברתי.
הפן הכלכלי די ברור לדעתי: כל אחד מההורים צריך להחזיק במקום מגורים משלו (זו יכולה להיות יחידת דיור לכל הורה ויש אף זוגות שבחרו לשכור יחידת דיור אחת עבורם). בנוסף, ההורים מחזיקים גם בבית המשפחה בו מתקיים הנסטינג. על פניו, מדובר ב- 3 דירות, כאשר קודם, החזקתם דירה אחת בלבד.

בגירושים שלא בשיטת הנסטינג, כל אחד מההורים מחזיק בדירה שלו בלבד. כאן אנחנו מדברים על 2 דירות בלבד.
מצד שני, לא תמיד ההורים הולכים לגור בדירה שלהם. לא מעט אנשים גרים עם בני משפחה, עם חברים, עם שותפים.. כל אחד לפי בחירתו.
לכן, חשוב מאוד לבדוק- מה מתאים למשפחה שלך?
האם יש לכם את היכולת הכלכלית להחזיק גם בבית המשפחה, וגם לקיים מגורים נפרדים לכל אחד מההורים?
האם יש לכם איפה לגור, במקום שאותו תחשיבו כבית עבורכם? בית אליו תוכלו לחזור ולהרגיש בבית? בית בו אולי תוכלו גם, ביום אחד, לנהל מערכת יחסים חדשה?

לקריאה נוספת על עלויות בגירושין

איך מרגישים עם הנדודים?

אחרי שחשבנו על הכסף, בואו נחשוב על הרגש.
חיי נסטינג בעצם "דנים" את ההורים לנדודים. חלק מהזמן מבלים בבית המשפחה, חלק מהזמן מבלים במקום המגורים שלכם.
כתוצאה מכך, אין קביעות יומיומית. פעם חיים כאן, פעם חיים כאן.

סגנון חיים כזה יכול להתאים מאוד לחלק מהאנשים, ויכול להתגלות כמכביד ואפילו מדכא לאחרים. יש אנשים שצריכים את הפינה שלהם, אליה הם חוזרים בכל יום. התחלופה בין הבתים יכולה לגבות מחיר רגשי מחלק מההורים.
אחרים דווקא יפרחו מהמעברים התכופים, ואפילו מהעובדה שכל אחד מההורים עדיין יכול לבלות זמן ניכר בבית המשפחתי האהוב.

גם כאן, כל משפחה צריכה לבחון את הצרכים שלה.
אל תשכחו שכל אחד מההורים עשוי להרגיש באופן שונה.
לכן, מה שחשוב הוא, שאם חשבת שנסטינג הוא הפתרון המושלם עבור המשפחה שלך ועבורך באופן אישי, ולאורך הדרך גילית שהפתרון הזה לא עושה לך טוב, אם בפן הכלכלי, אם בפן הרגשי, ואולי יש סיבות נוספות לכך, חשוב מאוד להעלות את הנושא שוב ולדון בו.
שיטת הנסטינג באה אמנם לשים את הילדים במרכז, אבל המשמעות של זה לא צריכה להיות, ויתור על הצרכים והרצונות של כל אחד מההורים.

התמודדות הילדים

על פניו, בשיטת הנסטינג הילדים יהיו מאושרים. הם לא יצטרכו לעשות שום שינוי. הם נשארים בבית המגורים שלהם, נשארים במיטות שלהם, במוסדות החינוך, עם החברים, עם כל מה שמוכר וידוע, ואני מקווה שגם אהוב.

מצד שני, אין ספק שגם שיטת הנסטינג, גורמת לשינוי ניכר במערך המשפחתי.
העובדה שההורים כבר לא ביחד, וכל פעם הורה אחד נמצא בבית, יכולה להתקבל באופן מאוד שונה ע"י כל אחד מהילדים. גם נסטינג הוא לא המצב שהיה קיים בבית קודם. וכל אחד מהילדים, עשוי להגיב לכך אחרת.

הורים גרושים מספרים שהילדים יודעים שבכל בית יש חוקים אחרים. הרי אחרי שהתגרשתם, הרבה פעמים כל אחד מההורים מפסיק "לשחק" לפי החוקים שקבעתם ביחד. כל אחד מההורים יכול לנהוג במקום מגוריו כפי שהוא רוצה. הילדים מגיעים לבית שלכם, ויודעים מה החוקים שאתם מקפידים עליהם.

בשיטת הנסטינג, באופן עקרוני חוקי הבית "כאילו" נשמרים.
אבל עם הזמן, ועם ההתרחקות בין ההורים, כל אחד משתנה באופן טבעי.
ומה עושים אז בבית?
האם יתאים לשניכם לשמור על הכללים שעליהם הסכמתם כשהייתם נשואים גם כשאתם נפרדים, בבית שבו כל אחד מכם גר באופן חלקי?
האם כל אחד מכם לא ירצה לשנות אותם קצת בהתאמה אליו? ו

אז האם השינויים שכל אחד מכם יעשה, ישבו טוב אצל הילדים, כשאין הפרדה פיזית שעוזרת להם להתאים את עצמם לשינויים של כל אחד מכם?
כי כשיש לכל אחד מההורים מקום מגורים משלו, הילדים נכנסים אליו וזוכרים את החוקים שלו. כשהבית נשאר הבית, אבל האנשים משתנים, זה יכול להיות מבלבל. לכולם.

ואולי זה יתאים. לכולכם.
את זה רק אתם יודעים.

בוודאי יש עוד דברים שצריך לחשוב עליהם לגבי NESTING. אופס, חזרתי לאנגלית.
כל אחד מבני המשפחה יכול להגיב לגירושין אחרת, וכל שיטת משמורת ומגורים, עשויה להתאים לחלק, ולחלק לא, ואולי יכולה לשמש כפתרון זמני ולתקופה קצובה נניח עד שהילדים קצת יתבגרו או שאתם ההורים תשפרו את יכולתכם הכלכלית...
לכן, אם נסטינג נשמע לכם כמשהו שיכול להתאים לכם ולמשפחה שלכם, חשוב להעלות את זה במפגשי הגישור, לדבר על זה ולהגיע להסכמות.

 אם אתם רוצים לשמוע עוד קצת על גירושים עם ילדים
ואיך מתגרשים ועדיין שומרים עליהם ועל המשפחה

הכנתי לכם סרטון קצרצר וממצה בנושא: 

רוצים להתייעץ? להבין עוד? 

מצוין, לחצו כל הפרטים ליצירת קשר- ובואו נדבר

 

תמונה: Shutterstock